Nové knihy

21.05.2015 09:45

 

Čestný muž - Jane Ashford

    - Eliot si je vědom své povinnosti a ožení se s Laurou. Co jiného také může udělat čestný muž poté, co je za dramatických okolností nucen strávit několik dní v hostinci sám se svobodnou dívkou bez gardedámy. Skutečnost, že se jedná o krásnou jemnou dívku odpovídajícího původu, s majetkem i s patřičným vzděláním, mu ten trestný čin usnadňuje. Ale mladá nevěsta není spokojena s tak chabým základem pro manželství a začne se bouřit. Z nezkušenosti se brzy dostae do potíží a společnost s napětím očekává, jak se zachová její manžel. Tentokrát však čest ustoupí stranou a Eliot naslouchá pouze svému srdci.

 

Hrobař- Marina Heib

    - Tělo leželo na lůžku pečlivě upraveném z chrastí a slámy, zakryté bílým prostěradlem. Na promoklé půdě lesní mýtiny se sotva ještě najdou nějaké stopy. Prší už několik dnů. Vrchní komisař Christian Beyer, velitel hamburské Zvláštní vyšetřovací skupiny, vstupuje pod igelitový baldachýn, aby se na mrtvého chlapce lépe podíval. Črvrtá oběť, čtvrté mrtvé dítě. Zmocňuje se ho vztek, protože cítí, jak je bezmocný. Zatím nemají o moc víc než záhadné žalmy vraha, který nikdy neudeří na stejném místě dvakrát. Média mu přezdívají prostě ´´Hrobař´´. A Chrisian Beyer a jeho lidé ho musejí najít dříve, než si vyhledá pátou oběť. Pomůže jim psycholožka Anna Maybachová najít rozhodující stopu? Tento kriminální román provádí čtenáře komplikovaným vyšetřováním případu, který souvisí s prostředím pedofilní kriminality a má působivé psychologické pozadí, které autorka zasvěceně a srozumitelně podává čtenáři na cestě za tajemstvím překvapivé pointy celého případu.

 

Světlo v temném domě - Jan Costin Wagner

    - Vražda neznámé ženy postaví policii ve finském Turku hned před několik hádanek: Kdo vnikl do nemocnice, aby zabil pacientku v kómatu? A co je to za vraha, který vedle oběti na prostěradle zanechá jedinou stopu- tekutinu, v níž kriminalistický technik po krátkém váhání identifikuje slzy? Kimmo Joentaa by měl veškerou svoji pozornost věnovat snaze vysvětlit tento nezvyklý čin, jenže má momentálně úplně jiné starosti: Larissa, žena, která nečekaně vnesla světlo do jeho života, beze stop zmizela. Zatímco zcela suverénní pachatel v různých městech nachází své další oběti, Kimma Joentau přivede jeho neúnavné hledání do malé vesničky v nejzapadlejší finské provincii, přímo doprostřed temného tajemství dávno minulého léta...

 

Vězeň z Guantanáma - David Spark

    - Penzionovaný norský policista si ve volných chvílích skládá mozaiku nikdy nevyřešených případů svých zahraničních kolegů. Nesourodá směs vražd obyčejných lidí, ke kterým došlo v různých zemích Evropy i USA, popírá tradiční logiku zločinu. Zdánlivě je nic nespojuje, střípky se však náhle začnou spojovat v bizarní obraz.

Autor thrilleru se inspiroval klasickou americkou školou drsných kriminálních románů, kterou kombinuje s temnou skandinávskou detektivkou.

 

Milovaly vůdce - Marta Schadová

    - Renomovaná historička Marta Schadová odhaluje dosud neznámý archivní materiál a v rozhovorech s potomky žen, které podlehly Hitlerově mimořádné popularitě, se dozvídá překvapivá fakta o jejich životě a oddanosti Hitlerovi. Působivé portréty přitom potvrzují především jedno: Tyto ctitelky Hitlera byly vzdělanými a silnými osobnostmi, které svojí náklonnost k muži, jenž uvrhl svět do pekla, prožívaly vědomě.

 

Ztracené město v Amazonii - David Grann

    - David Grann se rozhodl vypátrat osud Percyho Harrisona Fawcetta, velkého badatele z počátku 20. století. Úspěšně sice zvládl mnohé výpravy do Amazonie, ale ta poslední v roce 1925, při níž hledal bájné město Z, ztracenou civilizaci věků, mu byla osudná. Amazonka pohřbila veškeré snahy vypátrat Fawcettovu poslední výpravu.

 

Vyhnání Gerty Schnirch - Kateřina Tučková 

    - Noc z 30. na 31.5.1945. Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi odsunuta společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století. Kromě bolestných otázek viny, odplaty a odpuštění mezi Čechy a Němci, jež tento neobyčejně plastický a působivý román klade, se stáváme svědky netradičního vztahu matky a dcery, který je deformován nejen omezeným prostředím, v němž se jako české Němky vystrnaděné na okraj společnosti směly pohybovat, ale také vzájemným nepochopením dvou generací, obtížnou komunikací a nemožností zprostředkovat osobní zkušenost. Nezaměnitelnou atmosféru příběhu dodává genius loci živelně se rozvíjejícího Brna.

 

Lumpové a Beránci - Vladimír Pikora, Markéta Šichtařová

    - Je tu něco znepokojivého v dnešní společnosti. Krize stíhá krizi, svět velkých peněz se otřásá. A dva svérázní manželé zjišťují, že pod povrchem je všechno jinak, než se na první pohled zdá... Zjišťují toho o prohnilosti systému dokonce víc, než by bylo milé jim samotným, i ´´ těm druhým´´. Kdo ale ´´ti druzí´´ vlastně jsou a proč mají zájem na likvidaci manželů?  A dá se zabránit blížící se apokalypse? Suchý situační humor, gradující napětí, nečekané psychologické prozření i nanejvýš aktuální varování pro společnost v příběhu od známých autorů několika bestsellerů. Tady se politická korektnost nenosí! Zdají-li se vám některé z postav či událostí povědomé, vězte, že podobnost není čistě náhodná. Každá z postav i událostí má v reálném světě svůj reálný vzor, kteří si autoří vypůjčili a více či méně literárně pozměnili. Anebo občas ani nepozměnili. A zdají-li se vám poselství knihy šílená, vězte, že z pohledu celé historie jsou vlastně docela umírněná.

 

Pálenka - Matěj Hořava 

    - České vesnice v rumunském Banátu. Život, který se na sto let zastavil.

Rumunsko. Banát. Odlehlé hory nad Dunajem. Vesničky, v nichž už téměř dvě století žijí čeští krajané. Svět, ve kterém se zastavil čas. Do jedné z těchto vesnic přijíždí mladý učitel z Moravy. Přijíždí, aby zapomněl. Ale každodenní realitu venkovského života a nesmělé pokusy začlenit se do uzavřené komunity mu postupně čím dál tím více zastiňují právě neodbytné vzpomínky. V odloučenosti a samotě, uprostřed omamných banátských scenérií jako by náhle každá maličkost upomínala na dětství, trpká léta strávená v gymnastické tělocvičně, ztracené ženy, cesty, útěky....

 

Nepokořená - Bertrice Small 

    - Román se odehrává v době napoleonských válek. Po otcově nenadálé smrti se Miranda má provdat za svého bratrance Jareda Dunhama. Sňatku se zpočátku vzpírá, ale nakonec se podvolí, aby zachránila štěstí své sestry- dvojčete. Miranda je pravým opakem své něžné a pasivní sestry Amandy. Je výbušná, prchlivá, tvrdohlavá a má pocit, že o ní nikdo nestojí, protože není hezká. Ačkoli Jared s Mirandou uzavřeli manželství z nutnosti, oba se do sebe vášnivě zamilují. Jejich manželské štěstí však naruší politická situace. Píše se totiž rok 1812 a Napoleon plundruje pevniny i moře. Jared musí splnit tajné poslání, anglická vláda ho posílá do St. Petersburgu- a Miranda mezitím porodí chlapečka Thomase. V touze dozvědět se, co je s manželem, který o sobě nedává vědět, sama podnikne odvážnou cestu, aby ho vyhledala.

 

Hvězdy nad Zanzibarem - Nicole C. Vosseler

    - Sayyida Salima bint Sa´id, sultánova dcera, prožívá své bezstarostné dětství a mládí na kouzelném hřebíčkovém ostrově Zanzibar. Její navlastní bratr Majid ji učí jízdě na koni a střelbě. Kromě toho se také vědychtivá dívka učí tajně číst a psát. Po nějaké době se Salima setkává se zámožným německým obchodníkem Heirichem, do něhož se vášnivě zamiluje, a brzy s ním čeká dítě. Aby však měla muslimská princezna nemanželské dítě, to je pro tradiční společnost nepřijatelné, stejně nepřijatelné je ale také manželství s mužem, který není muslim. Jediným východiském je tedy útěk, který znamená jediné: vzdát se svého jména, dosavadního života i majetku. V Hamburku, Heinrichově rodném městě, oba doufají, že konečně najdou štěstí. Salima však brzy v tomto chladném a cizím městě pociťuje stesk po své vzdálené zemi.

 

Stalker - Lars Kepler

    - Bez Joony Linny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z událostí si nic nepamatuje - od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti.

Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další nahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.

 

Pomněnkové matky - Lenka Chalupová 

    - Čeho všeho je schopna žena drasticky toužící po dítěti? Matka, která přišla za podivných okolností o svého potomka? Zubařka Šárka Jordanová, jejíž dcera Iglika zmizela beze stopy v roce 2004, se snaží bolest z její ztráty přebít dalším mateřstvím, dosaženým díky anonymním samcům z internetových seznamek. Důležité pro ni je, aby neměli jméno, příjmení ani tvář.

Jenže Šárka je schopna i jiných, ještě bizarnějších věcí. A kam zmizela v roce 1968 pětiletá Zuzana Mádlová? Kdo měl zájem na tom, aby byl její smutný osud zapomenut? Nitky obou příběhů se proplétají, ačkoli nás zavedou tu na Vysočinu, tu do Buenos Aires... a nakoc přinesou nečekané rozuzlení.

Detektivně- psychologická novela Lenky Chalupové je věnována rodičům, jejichž pomněnkové děti zmizely beze stopy a pro které je páty květen ´´Pomněnkový den´´, připomínkou jejich bolesti - aby neztráceli naději.

 

Chybějící díl - Marjorie Celona

    - Kdo jsem? Nezapomenutelný příběh odloženého dítěte a jeho mladičké matky.

Dojemný a syrový zároveň, takový je příběh Shannon, holčičky, již matka pouhých pár hodin po narození nechala přede dveřmi místní YMCY zavinutou jen do staré mikiny. Pěstounské rodiny si opuštěné děvčátko přehazují jako horký brambor, zažívá nezájem i týrání, přesto se Shannon nakonec podaří najít potřebnou stabilitu a lásku u svobodné matky Mirandy. S přibývajícím věkem ji ovšem čím dál tím víc trápí otázky: Kdo jsou moji praví rodiče? Proč mě opustili?

Klíčem k odpovědi je srdceryvný příběh její mladičké matky Yuly, jejíž pohnutý osud se v knize umně prolíná s Shannoniným vlastním vyprávěním o nepříliš šťastném vyrůstání prodchnutém všudypřítomnou touhou po nalezení vlastní identity.

 

Hříchy rodu Borgiů - Sarah Bowerová

    - Osudy krásné Lucrezie- oslavované i proklínané, pro jedny světice a pro jiné nejzvrhlejší hříšnice - sledujeme očima její dvorní dámy Violanty, pokřtěné Židovky, jejíž bohatá rodina přišla do Říma ze Španělska, původní vlasti Borgiů. Tato dívka, jež se těší Lucreziině přízni i přátelství jejího okolí, podlehne svodům oslnivého, ale krutého a bezohledného Cesara Borgii, bratra své paní, a tato láska ji zavleče do sítě borgiovských intrik, zrad a úkladů, jež podrobí její srdce těžké zkoušce a její duši obtíží tajemstvími, která si musí odnést do hrobu.

 

Nestydaté plavky - C.D. Payne

    - Nová kniha autora série Mládí v hajzlu, prošpikovaná paynovským ironickým nadhledem a nekorektním humorem. Colm Moram má všechno, co by  si jen mohl přát: je mladý, pohledný a pochází z bohaté rodiny. Právě ukončil studium na Yale a chystá se rozjet závratnou kariéru hollywoodského producenta nezávislých filmů, ve kterých by zářila jeho krásná přítelkyně, nadějná adeptka herecké profese. Schází jen maličkost - přesvědčit otce, aby mu poskyt počáteční investici.

Bohužel pan Moran starší má na věc jiný názor. Chce, aby se Colm přesunul kamsi na západní pobřeží, kde má po zesnulém strýčkovi převzít nepříliš prosperující firmu na výrobu plavek pro prostorově výraznější ženy. Pokud prokáže, že má opravdu podnikatelské buňky, je otec ochoten investici do filmařské budoucnosti svého syna ještě zvážit. A tak se Colm zčistajasna ocitne v zapadákově, kde lišky dávají dobrou noc, s týdenním platem, který by mu dřív nestačil ani na večeři. Ještě že tu aspoň není nouze o pohledné dívky. Nebo že by jich bylo až trochu moc?

Vraťte se spolu s ním do roku 1957, kdy hezká děvčata ještě věřila na počestnost a prťavé bikiny dokázaly vyvolat na pláži podvižení.

 

Mlýn na mumie - Petr Stančík

    - Mystický gastronimicko pornografický thriller nás přenese do roku 1866. Zatímco v Evropě se schyluje k válce mezi Rakouskem a Pruskem, u nás začíná řádit první český sériový vrah. Hlavní hrdina, komisař Durman z pražské kriminálky, dělí svůj čas mezi vyšetřování bizarních mordů, kulinářské experimenty, romantickou lásku slečny Hedvábné a brutální soulože ve spiritistických bordelech. Fantaskní děj nás zavede do hradčanských katakomb, blyštivých bulvárů císařské Paříže, tajných hrobek v útrobách mexických pyramid i na krvavé bojiště u Hradce Králové. Opulentní děj dlážděný záhadně zohavenými mrtvolami vede k překvapivému zvratu na závěr. A až těsně před koncem se dozvíte, proč se ten román jmenuje vlastně Mlýn na mumie.

 

Spravedlnost má zpoždění - Jindřiška Ptáčková

    - Na hromadu dlažebních kostek pod okny školy dopadne mladá učitelka. Sebevražda? Proč? Do pohraničního městečka přišla z pražského prostředí a se zcela odlišnými poměry se nedokázala sžít. Její manželství se hroutí, setkává se s nepřátelstvím okolí, manželova milenka ji ničí zlomyslnostmi, ale je tu i řevnivost ambiciózních kolegyň. Mladý kriminalista Viktor Eret se s verzí sebevraždy nechce smířit, ale tlak okolností ho donutí případ odložit až do současné doby, kdy do městečka přichází už jako soukromá osoba. podaří se mu přijít dávné kauze na kloub? přijde vysvětlení až z daleké Kanady? Jenže to už bude případ jednou z legend, jaké si lidé vyprávějí, něco přidají, něco vypustí, prostě tak, jak to u legend bývá.

 

Příšery templetonské - Lauren Groffová

    - Autorce se v debutovém románu úspěšně podařilo skloubit několik rozdílných rovin vyprávění a žánrů v jednotlivý čtivý celek s poutavým příběhem. Hlavní osu příběhu tvoří pátrání mladé hrdinky, vypravěčky Williw, po jejím biologickém otci. Mladá vědkyně se z osobních důvodů (těhotenství se svým školitelem archeologie) vrací do rodného města Templeton ve státě New York. Musí se vyrovnat s novou životní situací a konfrontovat se se svou matkou. Přitom popisuje poměry, které panují ve městě, navazuje na stará přátelství a známosti a řeší své osobní vztahy. Její příběh hledání vlastních kořenů je neoddělitelně propojen s dějinami města. Vyprávění ze současnosti doplňují pasáže z historie města od dob osídlení po současnost. Ukazuje se, že dějiny města jsou zatíženy množstvím tejemství, záhadných a dramatických událostí. Stále přítomné je i téma záhadné příšery z templetonského jezera. Děj knihy nabízí mimo jiné moderní a alternativní pohled na americké dějiny, to vše navíc v hávu čtivé prózy s detektivními prvky.

 

Já chci přece žít - Marliese Arold

    - Příběh sedmnáctileté dívky, která se nakazila virem HIV. Petr byl rpvní a jediný kluk, se kterým Naďa spala. Když se od něj dozví, že má AIDS nemůže tomu uvěřit. Petr se nakazil krevní trasfúzí s infikovanou krví. Naďa si nechá udělat test, je HIV pozitivní. Ve chvilce se jí zhroutí celý svět, co bude dál, vždyť ji čeká jenom nemoc a smrt. Ale mezi nemoci AIDS a virem HIV je rozdíl, Naďa musí pochopit, že i s virem HIV jde život dál.

 

Deník kartářky - Dagmar Kludská

    - Velmi osobní zpověď kartářky Dagmar Kludské, která se dnes už profesionálně zabývá výkladem snů, karet a astrologií. Paní Kludská vypráví formou deníku o svém každodenním životě. Dovídáme se různé příhody, veselé i smutné, něco málo o tajemství její profese, o zážitcích s rodinou a přáteli. Po létech své praxe dokáže Dagmar Kludská porozumět lidské povaze a svoje klienty potěšit vlídným slovem a snahou pomoci jim v jejich nesnázích.

 

Děravé sítě - Jan Cimický

    - Jaroslav Mahulena je internista a typický single. Nedávno opustil funkci primáře oddělení a zůstal zde pracovat jako řadový sekundář. O víkendu na chalupě zabloudí venku, zvrtne si nohu a zdá se, že zmrzne. Naštěstí ho zachrání soused. Vrátí se do Prahy a každodenní steeotyp naruší předvolání zpět do Jizerských hor, chalupa byla totiž nejspíš vykradena.

Když se chce na místě přesvědčit, je omráčen. Uprchlý vězeň se nakonec zmocní jeho dokladů, auta i klíčů, nechá ho osudu a vydá se do Prahy vykrást jeho byt. Mahulena je znovu na pokraji smrti a stejně jako vždy předtím z děravých sítí osudu unikne.

Je převezen do nemocnice, má na celý úsek od vstupu do chalupy amnézii. Rychle se vzpamatovává, ale začíná další boj o vlastní existenci. Jeho auto, kterým se uprchlý vezeň snažil dostat do Prahy, totiž havarovalo a shořelo. Vyšetřovatelům se zdá nepochybně, že ho řídí Jaroslav Mahulena, a tak případ uzavřou s tím, že ho prohlásí za mrtvého. tím se začíná odvíjet řetězec absurdních událostí. Jak obstojí v kafkovském světě?

 

Křížem krážem po českých horách

    - Objevte krásy českých hor! Vydejte se na kole nebo pěšky do nejazjímavějších oblastí. Nechte se inspirovat desítkami tipů na výlety do nejzajímavějších regionů. Každý tip obsahuje vedle poutavého popisu cílů, také fotografie, mapku a praktické informace o náročnosti terénu, doporučené trase i internetových odkazech. Tipy jsou doplněny praktickými radami pro každého cyklistu a turistu.

 

Horton Halfpott aneb Zapeklitá záhada a proradné intriky na zámku Skuhrov - Tom Angleberger

    - V téhle knize je tolik vzrušujících věcí a napínavých momentů- ukradený diamant, špehující stájníci, slavný detektiv, láska, francouzské banánky s kyselou okurkou, že se skutečně zdá ostudné začít s dámským spodním prádlem... Všechno to začalo s tím, že si lady Lumprechtová povolila korzet. Následkem ´´Uvolnění´´ je, že všechna přísná pravidla na zámku Skuhrov se přestanou dodržovat.

 

České pohádky s velkými písmeny

    - V této knize najdete ty nejkrásnější české pohádky. Děti jim naslouchají již po generace, a proto jsou nyní převyprávěné moderním, snadno srozumitelným jazykem. Příběhy jsou výborně doplněny překrásnými ilustracemi, které potěší oko každého, nejen malého čtenáře.

 

Obrázkové říkanky - Hanka Jelínková

    - Pro chytré hlavičky (od 3 do 8 let) a jejich babičky, dědy, táty, mámy (kteří už čtou sami).

Veselá knížka probouzí v dětech jazykový cit a chuť číst. Rozvíjí slovní zásobu a přináší potěšení ze společného čtení. V básničkách děti rády uhodnou slovo, které se rýmuje. Milují také obrázkové texty, kde i předškolák sám něco ´´přečte´´. V této knížce najdou obojí - místo rýmu jsou totiž na konci veršů obrázky.

V mozku se pak dějí věci. Zároveň je zapojeno centrum řeči, centrum vizuálního vnímání, vnímání rytmu i logické myšlení. Dochází k propojení hemisfér a účinnému rozvoji intelektu. Dítě ovšem nic takového netuší, má jen radost, že mu to tak pěkně jde. Půvabné ilustrace i text jsou plné humoru a poetiky, která pohladí duši dětí i dospělých. Těm velkým připomenou to, co malí ještě vědí: že obyčejné věci jsou vlastně neobyčejné.

 

Příběhy ze školy a jiná dobrodružství

    - Zamilovaná Julie. Tomáš pomáhá zvířátkům na cestě do školy, Školní výlet, Strach má velké oči! - tyto příběhy najdete v této roztomilé knížce, která je určena především pro začínající čtenáře. Obsahuje nejen mnoho půvabných barevných ilustrací, ale je hlavně napsána velkými písmeny. tato kniha je tou nejlepší pro ´´první čtení´´ vašeho školáka i předškoláka.

 

Malý princ a planeta ohnivého ptáka

    - Malý princ se s kamarádkou Liškou dostává na nehostinnou planetu sežehlou na popel. Náhle se však z mraků vynoří vzdušné plavidlo a muž jménem Šin-joh je dopraví do Ulitánska - létajícího města ve tvaru ulity, kde přežívají zbylí obyvatelé planety. Tam se Malý princ dozvídá, co se stalo: strážce planety Ohnivý pták se rozhněval, protže následníci trůnu, sourozenci Chuang a Feng, se nemohli dohodnout, komu připadne koruna, a tak pták celou zemi pustoší svým plamenným dechem. Mal princ ale správně tuší, že za celým neštěstím se skrývá ještě někdo jíný - Zlý had, který ničí vše, co mu přijde do cesty. Podaří se kouzlnému chlapci a jeho liščí kamarádce zachránit planetu Ohnivého ptáka i její obyvatele?

 

Proč obrazy nepotřebují názvy - Ondřej Horák, Jiří Franta

    - Kolik je na světě originálu, co všechno změnil černý čtverec a proč by někdo kradl pisoár? Na takové a mnohé další otázky nabízí odpověď tato vizuálně hravá kniha o moderním umění. Publikace poprvé představuje nejvýznamnější období historie výtvarného umění snadno pochopitelnou a zábavnou formou, která zaujme jak děti, tak jejich rodiče. Malí i velcí čtenáři se mohou dozvědět, jaký je rozdíl mezi galerií a muzeem nebo co je to aukce a depozitář. V knize naleznou navíc napínavý detetivní příběh v komiksové podobě a obrazový rejstřík slavných umělců a jejich děl.

—————

Zpět